Afstellen van een rolstoel 

Bij de meeste rolstoelen kunnen bepaalde delen op behoefte van de gebruiker worden afgesteld. Het is erg belangrijk om dit te doen. Wanneer dit niet word gedaan kan het voorkomen dat er met een verkeerde lichaamshouding in word gezeten, hierdoor kunnen lichaamsklachten ontstaan.

 

Voetplaten afstellen

Bij het afstellen van een rolstoel is het belangrijk dat de voetplaten op de juiste hoogte worden afgesteld. Dit is belangrijk, omdat anders de knieën teveel omhoog komen en daardoor de achterkant van de bovenbenen niet goed kunnen rusten op de zitting. Als de bovenbenen niet goed kunnen steunen op de zitting komt er meer druk op de billen en onderrug, dit kan klachten veroorzaken. Let erop dat de bovenbenen recht zijn en dat de knieen niet te hoog gepositioneerd zijn. Voor het afstellen van de voetplaten is soms een moersleutel of een inbussleutel nodig.

Voetsteunen verwijderen

Bij vrijwel alle rolstoelen op de Nederlandse markt zijn de voetsteunen in zijn geheel afneembaar. De voetsteunen worden altijd door middel van een kliksysteem aan de rolstoel bevestigd. Probeer na aanschaf van een rolstoel een aantal keren de voetsteunen te bevestigen en te verwijderen, op deze manier raakt u gewend aan het gebruik. 

Handvatten

De meeste rolstoelen zijn niet voorzien van in hoogte verstelbare handvatten. In sommige gevallen kan het zo zijn dat het duwhandvat wel in hoogte verstelbaar is. Meestal werkt dit met een draaiknop die aan de stang vast zit. Door de knop los te draaien, kunt u de hoogte instellen. Heeft uw rolstoel verstelbare handvatten, zorg er dan voor dat de handvatten op de hoogte van de pols van de begeleider worden afgesteld wanneer deze de armen slap langs het lichaam laat hangen. Hierdoor loopt u in een goede houding achter de rolstoel en u voorkomt hiermee lichaamsklachten.

Inklappen van de rolstoel 

Als u de rolstoel wilt inklappen dient u eerst de voetplaten omhoog te doen, bij sommige rolstoelen dient u de gehele voetsteunen te verwijderen. Als er een zitkussen inzit moet deze er eerst uitgehaald worden. Door op de armleuning van de rolstoel te steunen zorgt u ervoor dat de rolstoel op de grond blijft staan wanneer u deze inklapt. Door in het midden van de stoel de zitting omhoog te trekken zal deze inklappen.

Achterwiel van de rolstoel afhalen 

Veel rolstoelen zijn voorzien van een afneembaar achterwiel. Dat noemen ze ‘quick release’. Er zit dan een knopje in het midden van de as, dat knopje drukt u in en vervolgens kunt u het wiel eraf trekken. Dat scheelt een hoop gewicht als u de rolstoel bijvoorbeeld in een auto moet leggen. Bij het terugplaatsen van het achterwiel dient u het knopje in de as wederom in te drukken. Zorg er altijd voor dat het wiel goed vastzit wanneer u de rolstoel weer gaat gebruiken.

 

* De afbeeldingen op deze pagina dienen als voorbeeld, uw rolstoel kan er anders uitzien.

 

[WEBWINKELKEURWIDGET]

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van acties, nieuwtjes, nieuwe producten enz.
Aanmelden
© 2016 - 2024 Scholten Hulpmiddelen B.V. | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel