Op werkdagen voor 15:30 besteld, dezelfde dag verzonden
Persoonlijk advies op maat
9,3 uit ruim 39.000 reviews
Bij de meeste rolstoelen kunnen bepaalde delen op behoefte van de gebruiker worden afgesteld. Het is erg belangrijk dit te doen. Wanneer dit niet wordt gedaan kan het voorkomen dat er met een verkeerde lichaamshouding in wordt gezeten. Hierdoor kunnen lichaamsklachten ontstaan.
Bij het afstellen van een rolstoel is het belangrijk dat de voetplaten op de juiste hoogte afgesteld zijn. Dit is belangrijk, omdat anders de knieën teveel omhoog komen en daardoor de achterkant van de bovenbenen niet goed kunnen rusten op de zitting. Als de bovenbenen niet goed kunnen steunen op de zitting komt er meer druk op de billen en onderrug, dit kan klachten veroorzaken. Let erop dat de bovenbenen recht zijn en dat de knieën niet te hoog gepositioneerd. Voor het afstellen van de voetplaten is soms een moersleutel of een inbussleutel nodig. Bij langere personen kan het voorkomen dat de knieën nog iets te veel omhoog staan. In dat geval raden we aan om de zitting wat te verhogen door met een stevig zitkussen. Op de volgende pagina staan al onze zitkussens: Zitkussens voor rolstoelen
Bij bijna alle rolstoelen op de Nederlandse markt zijn de voetsteunen in zijn geheel afneembaar. De voetsteunen worden altijd door middel van een kliksysteem aan de rolstoel bevestigd. Probeer na aanschaf van een rolstoel een aantal keren de voetsteunen te bevestigen en te verwijderen, op deze manier raakt u gewend aan het gebruik.
De meeste rolstoelen zijn niet voorzien van in hoogte verstelbare handvatten. In sommige gevallen kan het zo zijn dat het duwhandvat wel in hoogte verstelbaar is. Meestal werkt dit met een draaiknop die aan de stang vast zit. Door de knop los te draaien kunt u de hoogte instellen. Heeft uw rolstoel verstelbare handvatten? Zorg er dan voor dat de handvatten op de hoogte van de pols van de begeleider worden afgesteld wanneer deze de armen slap langs het lichaam laat hangen. Hierdoor loop je in een goede houding achter de rolstoel en voorkom je hiermee lichaamsklachten.
Als je de rolstoel wilt inklappen dien je eerst de voetplaten omhoog te doen. Bij sommige rolstoelen dient je de gehele voetsteunen te verwijderen. Als de rolstoel in een auto vervoerd moet worden is het altijd beter de voetsteunen te verwijderen. Dan is de rolstoel compacter en beter passend. Als er een zitkussen op de zitting ligt moet deze er eerst uitgehaald worden. Door op de armleuning van de rolstoel te steunen zorg je ervoor dat de rolstoel op de grond blijft staan wanneer je deze inklapt. Door in het midden van de stoel de zitting omhoog te trekken zal deze inklappen.
Veel rolstoelen zijn voorzien van afneembare achterwielen. Dat noemen ze ‘quick release’ wielen. Bij deze wielen zit een drukknop in het midden van de as. Dat knopje druk je in en vervolgens kun je het wiel eraf trekken. Dat scheelt een hoop gewicht als je de rolstoel bijvoorbeeld in een auto moet leggen. Bij het terugplaatsen van het achterwiel dien je het knopje in de as wederom in te drukken. Zorg er altijd voor dat het wiel goed vastzit wanneer je de rolstoel weer gaat gebruiken. Je kunt dit controleren door zachtjes aan het wiel te trekken.
* De afbeeldingen op deze pagina dienen als voorbeeld, jouw rolstoel kan er derhalve anders uitzien.
Meer inspiratie