Matrasbeschermers, welke toepassingen zijn er?

Artikel 10 van 13

Matrasbeschermers, welke toepassingen zijn er?

Matrasbescherming is een belangrijk iets. Een matras heb je vaak voor jaren en dan wil je deze zo goed mogelijk van vocht vrij houden. Wanneer iemand tijdens de nachtrust veel vocht verliest door bijvoorbeeld overdadig transpireren of incontinentie is het gebruik van een matrasbeschermer aan te raden. Wat zijn nou de eigenschappen van de verschillende soorten matrasbeschermers en welke matrasbeschermer pas je toe in welke situatie van vochtverlies, dat zullen we in dit blog uiteenzetten.

Matrasbeschermer, wat zijn de verschillen?

Er zijn ruwweg 2 soorten matrasbeschermers, de matrasbeschermer met enkel een molton badstof bovenkant en een waterdichte onderkant en de matrasbeschermers met extra opnamecapaciteit.

  • Waterdichte molton matrasbeschermer

De waterdichte molton matrasbeschermer heeft een geruwde badstof bovenzijde en een waterdichte onderzijde. Het badstof neemt het vocht op en de kunststof onderlaag zorgt ervoor dat het matras goed droog blijft. Er zijn molton matrasbeschermers in verschillende maten en u kunt keuze maken tussen een exemplaar met elastieken randen om rond het matras te plaatsen of een rechte welke je bijvoorbeeld onder het normale laken vast plaatst.

  • Matrasbeschermer met extra opnamecapaciteit

Een matrasbeschermer met extra opnamecapaciteit is opgebouwd uit verschillende lagen, meestal 4. Door een gewatteerde binnenlaag van polyester en viscose hebben deze matrasbeschermers een hoge vochtopname, vaak wel tot wel 2 liter per keer. De PU kunststof onderzijde zorgt ervoor dat ook deze matrasbeschermer waterdicht is. Bij de matrasbeschermer met extra opnamecapaciteit heeft u de keuze voor met instopstroken of zonder instopstroken. De instopstroken kunt u gebruiken om de matrasbeschermer vast te zetten onder het matras.

 

Welke matrasbeschermer in welke stituatie?

Incontinentie volwassenen

Gebruik bij zware incontinentie een matrasbeschermer met een grote opnamecapaciteit. Is de zware incontinentie sporadisch en wilt u de matrasbeschermer onder het laken plaatsen kies dan voor een matrasbeschermer zonder instopstroken. Deze zal door strak onder het laken te zitten niet verschuiven tijdens de nachtrust. Moet de matrasbeschermer vaak verwisseld worden kunt u deze het beste boven het laken plaatsen en is de keuze voor een matrasbeschermer met instopstroken het handigst. Met de instopstroken zijn de matrasbeschermers goed vast te zetten onder het matras en zal deze niet snel gaan schuiven.

Is er sprake van lichte incontinentie of worden er ook incontinentiebroekjes gebruikt kunt u het beste kiezen voor een waterdichte molton matrasbeschermer.

 

Bedplassen kinderen

Draagt uw kind nog luiers gebruik dan bij licht doorlekken tijdens het bedplassen een waterdichte molton matrasbeschermer. Is het doorlekken erg hevig is de beste keuze een matrasbeschermer met een hogere opnamecapaciteit. Deze kunnen wel meer dan 2 liter vocht opnemen en geven goede bescherming. 

Wanneer uw kind geen luiers meer draagt maar af en toe nog een ongelukje heeft kunt u het beste onder het laken een matrasbeschermer zonder instopstroken plaatsen. Deze zal enkel te vervangen hoeven wanneer uw kind in bed heeft geplast.

 

Nachtzweten

Nachtzweten is een veelvoorkomend ongemak. Tijdens de overgang maar ook bij medicijngebruik krijgen veel mensen last van nachtelijk zweten. Ook alcoholgebruik of gewone een erg hete zomerse periode kan overmatig zweten tijdens de nacht veroorzaken. In dit geval is een waterdichte molton matrasbeschermer de beste keuze. De badstof bovenlaag neemt voldoende transpiratie op en de kunststof onderlaag zorgt ervoor dat het matras goed droog blijft.

[WEBWINKELKEURWIDGET]

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van acties, nieuwtjes, nieuwe producten enz.
Aanmelden
© 2016 - 2024 Scholten Hulpmiddelen B.V. | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel